Vat van Zelfwaardering

Onlangs heb ik de training voor het ‘Vat van Zelfwaardering’® afgerond, een ontzettend boeiende training over een simpele maar zeer effectieve methode. Ik neem je graag mee in de gedachtegang van het Vat.

Het ‘Vat van Zelfwaardering’® is een psychologisch behandelmodel bedacht door psycholoog en seksuoloog NVVS Gertjan van Zessen.
Het doel van deze methode is om te helpen meer beheersing over je emoties, gedachten en gedrag te ervaren. De behandeling is toekomstgericht en concreet. Het past in de trend van de positieve psychologie, er wordt dan ook gestreefd naar het versterken van wat goed gaat, en gaat minder in op het analyseren van wat tegenzit. Kern van de methode is dat een positieve zelfwaardering –in plaats van een veroordelende relatie met jezelf– cruciaal is voor het bereiken en behouden van gedragsverandering.
 Door deze methode zul je:
• meer tevreden zijn over jezelf en anderen
• productiever zijn
• makkelijker in beweging en tot actie komen
• minder uitstelgedrag vertonen
• minder last hebben van negatieve behoeftes en patronen
• minder vastzitten in je gedragspatronen
• meer controle over jezelf ervaren
• meer rust ervaren
• meer contact maken met anderen
De behandeling is gericht op het versterken van je zelfwaardering door concrete, kleine, haalbare ervaringen op te zoeken die een klein beetje tevredenheid opleveren. Hierdoor ontstaat een positievere mindset.
Bijna altijd merken cliënten die met deze methode aan de slag gaan al na een paar weken dat ze veel eerder afstand nemen van het gedrag dat hen aanvankelijk hinderde. Ook ervaart men veel actiever en effectiever voor zichzelf te zorgen. Dat laatste vertaalt zich ook in de belangrijke relaties met partner, gezin, familie, vrienden en werk.
Het mooie is dat de methode breed ingezet kan worden bij onder andere:
• relatiestress
• laag zelfbeeld
• onzekerheid over seksualiteit
• porno/seksverslaving
• herstel van vertrouwen en seksualiteit in de relatie
• beter leren omgaan met specifieke seksuele voorkeuren (fetisj, sadomasochisme, biseksualiteit en andere verlangens)
‘Vat van Zelfwaardering’ kenmerkt zich door zijn eenvoud, maar is geen zelfhulpmethode. Het is een techniek die gebruikt kan worden door therapeuten die er specifiek in geschoold moeten zijn.
Ik heb genoten van de trainingen, heb inmiddels de eerste positieve resultaten met cliënten bereikt en heb erg veel zin om er met jou verder mee aan de slag te gaan.

Gezonde seksuele ontwikkeling

Veel ouders vinden het erg lastig om seksualiteit met hun kind te bespreken. Uit de kindermonitor blijkt ook dat ongeveer 35% van de ouders met hun 11-jarige kind nog nooit over de lichamelijke veranderingen van de puberteit heeft gesproken. En zelfs 65% nog nooit over veilig vrijen en voorbehoedsmiddelen. Veel opvoeders zijn bang dat voorlichting hun kind tot ideeën aanzet, terwijl het tegenovergestelde is bewezen. Goede voorlichting draagt bij aan het maken van gezonde keuzes.

Seksuele ontwikkeling begint al in de wieg. Baby’s zijn al bezig met hun lichaam te ontdekken, ze stoppen hun tenen in hun mond en vinden het heerlijk om geknuffeld te worden. Het lichamelijk genot gaat bij kinderen nog niet gepaard met seksuele gevoelens.

Ook het doktertje spelen is meestal een onschuldig spel om zichzelf en anderen te ontdekken.
De houding van de ouders en andere opvoeders is heel belangrijk voor een gezonde seksuele ontwikkeling van het kind, wat tevens de basis zal zijn voor het latere seksuele leven. Als je moeite hebt met dit deel van de ontwikkeling van je kind is het goed om er informatie over te lezen zodat je weet hoe je kunt reageren op seksuele spelletjes of vragen over seksualiteit. Er zijn veel informatieve boeken over dit onderwerp en er zijn ook boekjes verkrijgbaar die je samen met je kind kunt lezen.

De belangrijkste voorwaarden in de seksuele ontwikkeling bij kinderen zijn de randvoorwaarden van het vlaggensysteem. Het gaat daarbij om:

  • wederzijdse toestemming
  • vrijwilligheid
  • gelijkwaardigheid
  • ontwikkeling van adequaat gedrag
  • context adequaat gedrag
  • zelfrespect

Als aan deze voorwaarden niet is voldaan, is het belangrijk alert te zijn en er zo nodig met een hulpverlener over te praten. Wilt u meer over dit onderwerp lezen dan zijn www.uwkindenseks.nl of www.kindenseksualiteit.nl goede en deskundige websites.

Maakt u zich zorgen over het seksuele gedrag van uw kind of wilt u tips in hoe u seksualiteit bespreekt, dan kunt u een afspraak met mij maken waarbij ik hierin zal adviseren.

Sekswijs staat voor wijzer worden in seksualiteit, zowel door persoonlijk advies als door voorlichting aan groepen. Praten over seks is nog steeds een taboe en de stap naar hulpverlening is vaak ook erg groot. De meeste mensen lopen al jaren met een probleem voordat ze hulp zoeken. Je kunt bij mij terecht met alle vragen op het brede terrein van seksuele gezondheid. Je seksuele gezondheid heeft niet alleen te maken met klachten, zoals bijvoorbeeld pijn bij het vrijen of erectiestoornissen, maar kan ook gaan over een bepaalde seksuele voorkeur waar je vragen over hebt. Ook  informatie geven over soa’s, anticonceptie of advies bij ongeplande zwangerschap behoort tot de mogelijkheden bij sekswijs. Ook als je onzeker bent over je lijf of klachten hebt over je menstruatie kun je bij sekswijs terecht.

Wat kun je verwachten
Op mijn spreekuur zorg ik ervoor dat je je op je gemak voelt en in alle vrijheid je vragen kunt stellen. Zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Een eerste gesprek is meestal een intake om samen te kijken wat je exacte hulpvraag is. De behandelingen zijn meestal kortdurend, waarbij de aandacht ligt op het geven van uitleg, acceptatie en normalisatie. Soms is een lichamelijk onderzoek gewenst. Met een stuk uitleg, enkele oefeningen en een aantal gesprekken kun je vaak zelf weer goed verder. Mocht er meer hulp nodig zijn, dan kijken we samen wat de beste optie is.

Voorlichting

Al diverse jaren geef ik voorlichting aan diverse doelgroepen: scholieren, gezondheidsmedewerkers, politici etc. Samen kijken we wat de wensen zijn. Over alle genoemde thema’s op deze website is het mogelijk een voorlichting te verzorgen.

Ook als je specifieke vragen hebt over een ander thema dat met seksuele gezondheid te maken heeft, kun je me benaderen. Mocht ik niet aan je vragen kunnen voldoen, kan ik je ongetwijfeld verwijzen naar een andere hulpinstantie in de regio.