Gezonde seksuele ontwikkeling

Veel ouders vinden het erg lastig om seksualiteit met hun kind te bespreken. Uit de kindermonitor blijkt ook dat ongeveer 35% van de ouders met hun 11-jarige kind nog nooit over de lichamelijke veranderingen van de puberteit heeft gesproken. En zelfs 65% nog nooit over veilig vrijen en voorbehoedsmiddelen. Veel opvoeders zijn bang dat voorlichting hun kind tot ideeën aanzet, terwijl het tegenovergestelde is bewezen. Goede voorlichting draagt bij aan het maken van gezonde keuzes.

Seksuele ontwikkeling begint al in de wieg. Baby’s zijn al bezig met hun lichaam te ontdekken, ze stoppen hun tenen in hun mond en vinden het heerlijk om geknuffeld te worden. Het lichamelijk genot gaat bij kinderen nog niet gepaard met seksuele gevoelens.

Ook het doktertje spelen is meestal een onschuldig spel om zichzelf en anderen te ontdekken.
De houding van de ouders en andere opvoeders is heel belangrijk voor een gezonde seksuele ontwikkeling van het kind, wat tevens de basis zal zijn voor het latere seksuele leven. Als je moeite hebt met dit deel van de ontwikkeling van je kind is het goed om er informatie over te lezen zodat je weet hoe je kunt reageren op seksuele spelletjes of vragen over seksualiteit. Er zijn veel informatieve boeken over dit onderwerp en er zijn ook boekjes verkrijgbaar die je samen met je kind kunt lezen.

De belangrijkste voorwaarden in de seksuele ontwikkeling bij kinderen zijn de randvoorwaarden van het vlaggensysteem. Het gaat daarbij om:

  • wederzijdse toestemming
  • vrijwilligheid
  • gelijkwaardigheid
  • ontwikkeling van adequaat gedrag
  • context adequaat gedrag
  • zelfrespect

Als aan deze voorwaarden niet is voldaan, is het belangrijk alert te zijn en er zo nodig met een hulpverlener over te praten. Wilt u meer over dit onderwerp lezen dan zijn www.uwkindenseks.nl of www.kindenseksualiteit.nl goede en deskundige websites.

Maakt u zich zorgen over het seksuele gedrag van uw kind of wilt u tips in hoe u seksualiteit bespreekt, dan kunt u een afspraak met mij maken waarbij ik hierin zal adviseren.